Gode tips og råd i 115 år

Vestsiden Farvehandel AS er en av de eldste forretningene i Kongsberg som fortsatt er i full drift. 

– Butikken ble etablert i 1911, da som en filial av Aksel Løcka Farvehandel. I de første årene lå butikken på hjørnet Kirkegata/Bussedalen, sier Ingar Råmunddal, som driver Vestsiden Farvehandel i dag.

Etter hvert flyttet butikken til Nytorget og inn i lokalene til B. Willms, fotograf og bokhandel. Løcka drev forretningen i en årrekke, senere overtok G.M. Magnussen og etter det, Gro Heggtveit i 1946.

annonse 1912ny
Gammel annonse fra avisen

I 1964 overtok Gunnar Råmunddal driften av Vestsiden Farvehandel.

– Fattern ble født i Seljord i 1937, og dro som ung gutt til Oslo og tok læretida i firmaet til Alf Bjercke, forteller Ingar Råmunddal.

– I 1960 fikk han jobb i Vestsiden Farvehandel – Gro Heggtveit som drev butikken på det tidspunktet, var tanta til faren min, og i 1964 overtok han som eier og daglig leder.

Ingar Råmunddal, født i 1967, vokste nærmest opp i butikken. Familien bodde i mange år i andre etasje over Vestsiden Farvehandel på Nytorvet.

– Jeg hjalp til så godt jeg kunne da jeg var liten. Husker at jeg hentet ti-liters malingsspann i kjelleren, og fikk 25 øre for hvert spann jeg bar opp i butikken, sier Ingar.

– Men det var ikke dette jeg ville drive med, så jeg utdannet meg i stedet til tømrer og tok fagbrevet i PK. Men i 1992 var det manko på folk i butikken til fattern, og jeg fikk permisjon fra PK for å hjelpe til. Siden har jeg vært her som daglig leder. Det er snart 25 år siden, mimrer unge Råmunddal.

– Vi driver på en helt annen måte enn faren min gjorde. Han jobbet hele tiden, og var nesten alltid tilgjengelig. Kundene ringte på telefonen og døra til alle døgnets tider, og han stilte alltid opp. Vi gjør selvfølgelig alt vi kan for kundene, men forsøker samtidig å ha en nesten normal arbeidsdag, sier Ingar.

Les også: Kjærstin har fargelagt halve Kongsberg.

I 2002 flyttet Vestsiden rett over torvet (til Myntgata 14) og inn i lokalene der Asvo-torget holder til i dag.

– Det ble litt lettere å drive butikk i de nye lokalene, men fortsatt fryktelig tungvint. Med lager i kjelleren ble det mange tunge løft og vonde rygger.

Disse møter du på Fargerike Kongsberg

I 2009 flyttet Vestsiden Farvehandel over til østsiden!

– Det var et vanskelig valg, innrømmer Ingar Råmunddal.

– Vi hadde jo en lang historie på vestsiden av byen, så det å flytte over elva var ikke bare bare. Men det var flere ting som dukket opp. Det var planer om å rive de lokalene vi leide, sportsbutikken til Knutsen hadde bestemt seg for å flytte fra Nytorvet, og vi hadde en veldig tungvinn arbeidshverdag i lokaler som ikke var tilpasset det vi driver med.

– Men vi var redde for at vi skulle miste en del av kundene våre. Heldigvis fulgte de aller fleste med over til Berjasenteret, så jeg har aldri angret på valget. Nå har vi en mye enklere arbeidshverdag, med en utrolig stabil og dyktig gjeng medarbeidere, sier Råmunddal.

– Jeg tror kundene våre setter stor pris på den kunnskapen som sitter i veggene i denne butikken. Det er mange som fortsatt gjerne vil ha gode råd og tips.

Skal du male? Få litt inspirasjon her.

Ønsker du hjemmebesøk av en spesialist fra Fargerike? Ta kontakt for å avtale når det passer for deg!

Kontaktskjema