– Et av de første minnene jeg husker er lukten av pipetobakk og terpentin fra stua

Jan Ivar Westli har jobbet for Fargerike Kongsberg siden 2000. Han har et helt spesielt forhold til maling og farger, da faren hans drev med kunstmaling.

Et av de aller første barndomsminnene mine er lukten av Mc. Barents pipetobakk og terpentin fra stua, der far min satt og malte bilder i morgenlyset.

Faktisk er et av hans andre barndomsminner en av de mange turene til nettopp Fargerike, sammen med faren. 

– Det var da butikken lå på Vestsiden. Vi gikk innom Fargerike for å kjøpe kunstnerfarger, og slå av en prat med faren til Ingar, daværende butikksjef, Gunnar Råmunddal.

I samme jobb i over 20 år

At han senere skulle havne bak disken i samme butikk visste han ikke den gangen. Men helt siden vinteren 2000 har han jobbet for Fargerike Kongsberg. 

– Jeg jobbet litt for et malerfirma da jeg så at Fargerike trengte folk vinteren 2000. Jeg bestemte meg for å søke, og siden har jeg blitt her, ler Jan Ivar.

At han trives i jobben, er det liten tvil om.

Det som er så fint med å jobbe her er at det er så variert. Man blir aldri utlært. Det er alltid noe nytt og spennende. Nye farger og nye produkter. Trivelig å jobbe med mennesker å få hjelpe folk i hverdagen. 

Jan Ivar har vært innom mange ulike oppgaver og roller i Fargerike. Han har jobbet mye med maling og farger, men akkurat nå er hans spesialitet solskjerming. 

– Jeg er veldig glad i farger, men har ingen favorittfarge. Det handler om fargekombinasjoner og hvordan de endrer seg i forhold til hverandre, forteller Jan Ivar engasjert. 

– I den forrige butikken vår malte han et kunstmaleri på et vindu

På spørsmål om han selv maler, svarer han raskt nei. Men butikksjef, Ingar Råmunddal kommer inn og korrigerer. 

– I den forrige butikken vår malte han et helt vindu med restemaling inne på pauserommet. Det ble kjempefint. Et kunstverk som henger der den dag i dag. Han har også brukt glittermaling til å male en flott nattehimmel på en plate som lå her da det var litt stille i butikken en dag, så jo, han kan male han der også, ler Ingar. 

Musikklidenskap

Det er ikke bare maling som opptar Jan Ivar. Fritiden går med til musikk og gitarspilling. Faktisk beskriver han seg selv som lidenskapelig opptatt av musikk.

– Da jeg var på jobbintervju her, fikk jeg to spørsmål. Det ene var om jeg likte bandet Kinks, og det andre var om jeg var fargeblind.

– Ikke var han fargeblind, og han likte både musikk og Kinks, så da skjønte jeg med engang at det kom til å bli en god match, forteller butikksjef Ingar med et smil. 

Jan Ivar spiller alt fra rock til viser og alt imellom. Han har ikke et favorittband, men er glad i all type musikk. Han har alltid spilt i band og vært veldig aktiv på musikkfronten.

– Jeg vokste opp på 60 og 70- tallet, med en eldre bror som spilte Stones og Beatles-plater. Jeg ble inspirert og valgte å starte mitt eget band. Det hendte også at enkelte fingernemme snekra seg egen gitar på sløyden , eller slo sammen høytalerkasser av finer. Det ble mye sosialt rundt dette, og noen av oss har fortsatt det sosiale den dag i dag, forklarer Jan Ivar.

Ny rolle

Etter snart 23 år har tiden kommer til å si farvel til Fargerike. Jan Ivar skal inn i en ny, viktig rolle.
– Nå skal jeg flytte til Sørlandet, nærmere familien . Enklere å utføre bestefar-rollen derfra.

Kollegaene er skjønt enig i at det kommer til å bli tomt på Fargerike Kongsberg uten Jan Ivar. 
Butikksjef Ingar beskriver Jan Ivar som en rolig og sindig kar, med mye kunnskap. En som vil bli dypt savnet og husket i lang tid. 

Les mer om Jan Ivar og solskjerming her: