Bjørn Thomas har over 30 eiendommer: – Jeg er nok over gjennomsnittet opptatt av hus, interiør og eiendom

,

Du har kanskje lagt merke til det store, hvite, spisse huset i Roald Amundsens vei? Huset heter Crannergården, og var en gang Nord-Europas høyeste trevilla. Eller den retro, gamle bensinstasjonen like i nærheten i Sandsværveien?

De er det Bjørn Thomas Høen som eier.

Til sammen har han godt over 30 eiendommer i ulike land og over 25 eiendommer bare i Kongsberg. 

Fra spill til eiendom

Flere av hans eiendommer er kjente Kongsberg-eiendommer og i 2001 vant Crannergården verneprisen, og i 2011 vant bensinstasjonen i Sandsværveien 16 verneprisen.  

Bjørn Thomas Høen startet sin første business som 16-åring. Businessen fikk navnet Spiderman TV-spillspesialisten AS.
Det hele startet med en egen samling av tegneserier i en liten butikk i Bussedalen på Vestsiden i Kongsberg i 1988. Utover på 90-tallet gikk det fra tegneserieblader til spill, og på kort tid hadde Høen bygget opp en suksessbedrift med over 10 spillbutikker rundt om i Norge.

På 2000-tallet solgte han spillkjeden og investerte i eiendom. Siden den gangen har han drevet med eiendom, kjøp og salg. 

– Jeg er nok over gjennomsnittet opptatt av interiør og eiendom. Og syns det er veldig gøy å drive med.  

Med over 30 eiendommer går det noen liter maling til vedlikehold og oppussing hvert år.

– Jeg er min egen vaktmester og elsker å holde på og pusle med ting. Jeg er opptatt av vedlikehold, og det er alltid et eller annet som må gjøres, bytte en lyspære her, male litt der, det syns jeg er bare gøy, ler Høen.

Som legger til at han også har god hjelp til vedlikehold av flere ansatte.

– Har gått noen tusen liter maling

Da han nylig malte den gamle skogskolen i Kongsberg, anslår Høen at han brukte godt over 40 spann med maling.

Og malingen, den kjøper han på Fargerike.

– Det har nok gått noen tusen liter maling. Jeg har handlet maling på Fargerike helt siden det het Vestsiden Farvehandel. Det er viktig for meg at de ansatte har kunnskap om det de selger, og vet hva de snakker om. Det opplever jeg at de har på Fargerike, smiler Høen.

Han har mange ulike bygninger som krever ulikt type vedlikehold. Noen av bygningene trenger maling, andre trenger beis, mens noen trenger murmaling.

– Flere av byggene er så gamle at det har blitt brukt linoljemaling på de fra tidligere. På de byggene slet jeg lenge med vedlikeholdet. Uansett hva jeg gjorde, måtte jeg male om igjen etter bare noen få år. Nå, med tips og råd fra Fargerike, har jeg funnet en grunning som fungerer og riktig maling. Da har det faktisk holdt seg fint lenge. 

Tapet i Nevada fra Fargerike i Kongsberg

Også hjemme, på hyttene i Valle, i Stathelle, og i den gamle historiske boligen i Nevada, bruker Høen maling og tapeter fra Fargerike.  

– Jeg har en gammel historisk bolig fra vestern tiden i Nevada i USA, som jeg har dekorert med femten forskjellige papirtapeter i ulike mønstre. Jeg fikk eksportert tapet for over 50.000 kroner fra Fargerike for at jeg skulle tapetsere hele huset.

– Det er brukt mange ulike historiske tapeter med norske og nordiske mønstre, som ofte ble brukt i ville vesten. Det ble kjempekult, og ikke noe jeg hadde fått til uten veiledning fra Fargerike, forteller Høen entusiastisk.  

Også til hyttene ved sjøen bruker Høen tips og råd fra Fargerike.

– Jeg har en hytte som er utsatt for mye vær, vind og sjø. Særlig sjøboden fikk gjennomgå og så aldri pen ut. Etter at Fargerike kom med tips om at vi burde bruke deres Baron Ultra maling med låvemaling-farge, har boden holdt seg fin.

– Det både ser riktig ut, og gjør at malingen holder mye lengre. Det er noe jeg ikke hadde kommet til å tenke på selv, men som viser viktigheten av god fagkunnskap. 

Det spisseste huset i byen

Det store, hvite, spisse huset er hva Bjørn Thomas Høen kaller hjemme. Crannergården ble bygget i 1916, og består av hele seks etasjer, 27 rom og kjøkken.

– Det er et lite evighetsprosjekt å bo i et slikt hus. Når man er ferdig med å pusse opp i den ene enden, så må man begynne på nytt i den andre enden, men det blir litt som en hobby. Det er alltid noe å drive med, smiler Høen. 

For Høen har det vært viktig å velge farger og materialer som står i stil til det gamle huset og er tidsriktige.

– Jeg ble anbefalt farger fra et Jøko-fargekart, på mye av interiøret, blant annet fargen «Brent Umbra». Det er ikke en typisk farge jeg ville valgt selv, men den ble utrolig fin og passer godt til det historiske i huset. Tapetene er ekte papirtapeter, valgt ut fra Fargerike sitt sortiment og står i stil med den opprinnelige tidsperioden. 

– Nesten alt jeg eier trenger maling

Med så mange bygninger å vedlikeholde er det viktig for Høen at han får de riktige produktene.

– Jeg er opptatt av vedlikehold, og nesten alt jeg eier trenger maling. Det er mange butikker som selger maling, men det er få som har så god kunnskap om produktene sine som Fargerike Kongsberg har.

– Jeg føler meg alltid godt ivaretatt når jeg kommer inn dørene der, og jeg stoler på deres råd og forslag. For meg er det viktig å gjøre en god jobb med maling og grunnarbeid, slik at det holder seg fint lenge, og at jeg ikke trenger å male igjen om et par år.